Het rentebesluit van de Fed is een grote domper voor beleggers en ECB-president Mario Draghi. Analist Arne Petimezas van beursmakelaar AFS Group praat je bij vanaf de beursvloer in Amsterdam.

1. De Amerikaanse Federal Reserve heeft een schokgolf op de beurzen veroorzaakt door woensdagavond de lat voor een renteverhoging later dit jaar erg hoog te leggen. Beleggers hadden namelijk het compleet tegenovergestelde verwacht: een voorzichtig optimistische Fed die zou signaleren dat het heel goed mogelijk is dat de rente in juni weer zou worden verhoogd.

Tijdens de persconferentie met voorzitter Janet Yellen was echter geen spoor van optimisme te bekennen. Voor Yellen is met betrekking tot de Amerikaanse economie het glas half leeg. Yellen zwakte zo’n beetje elk meevallend macrocijfer van de afgelopen maanden af. De Fed begint namelijk hoogtevrees te krijgen.

De Fed is zo’n beetje de enige centrale bank ter wereld die het monetaire beleid aan het verkrappen is. Alle andere centrale banken – in het bijzonder de grote jongens zoals de ECB en de Bank of Japan – zijn het monetaire beleid aan het verruimen omdat de economie tegenzit.

Yellen is bang dat als de Fed de renteverhogingsplannen van afgelopen jaar (4 verhogingen in 2016) zou doorzetten, de Fed de ellende van de rest van de wereld importeert via een nog hardere dollar.

Analist Arne Petimezas van AFS Group houdt je dagelijks op de hoogte van de dingen die je moet weten.

Analist Arne Petimezas van AFS Group houdt je dagelijks op de hoogte van de dingen die je moet weten.

2. Het rentebesluit van de Fed is een grote domper voor ECB-president Mario Draghi (en Bank of Japan-gouverneur Kuroda, maar dat is een ander verhaal). Draghi was vorige week nog zo beleefd om de euro niet naar beneden en de dollar niet omhoog te praten. Daarmee plaveide hij de weg voor Yellen om te signaleren dat de rente verder omhoog kan. Een ongeduldige Fed die aanstalten maakt om de rente te verhogen zou Draghi bovendien aan een zwakkere euro hebben geholpen.

Helaas voor Draghi heeft Yellen haar eigen plannen. De euro/dollar steeg vanochtend boven de 1,13, het hoogste niveau sinds medio februari. Sinds de ECB in maart 2015 begon met de obligatieaankopen is de euro steeds harder geworden. In de afgelopen twaalf maanden is de euro ten opzichte van een mandje met de valuta’s van de belangrijkste handelspartners van de eurozone met 6 procent gestegen.

3. Voor Europese beurzen is het rentebesluit van de Fed slecht nieuws. De hardere euro treft exporteurs. Bovendien keldert de rente hard, met name de lange rente. Daarnaast begint de markt heel voorzichtig een nieuwe verlaging van de depositorente in te prijzen. De lagere rente is slecht nieuws voor banken, die snakken naar hogere (lange) rentestanden. Aan het begin van de middag stond de breed samengestelde Stoxx 600 op een verlies van anderhalf procent. Europese banken stonden 3 procent lager. De AEX verloor anderhalf procent op 437,5 punten.

4. Niet alle AEX-fondsen stonden in de min. De voorzichtige Fed is namelijk goed nieuws voor grondstoffenfondsen zoals ArcelorMittal (+3,7 procent) en Shell (+0,7 procent) grondstoffenprijzen stijgen namelijk als de dollar verzwakt. Zo steeg West Texas Intermediate, de Amerikaanse oliebarometer, naar 39,64 dollar per vat. Dat is het hoogste niveau sinds begin december, toen de Fed voor het eerst sinds 2006 de rente verhoogde.

5. De CEO van de Duitse verzekeraar Munchi Re heeft ECB-president Draghi laten weten dat hij nog negatievere rentestanden niet pikt. De topman, Nikolaus van Bomhard, zei woensdag dat Munich Re bij wijze van test enkele tientallen miljoenen euros in contanten stalt in een kluis. Voor de ECB is de boodschap kristalhelder. Verzekeraars als Munich Re kunnen niet alleen hun eigen bankrekening leegtrekken en de biljetten in de kluis gooien, ze kunnen (tegen betaling natuurlijk) ook de kassier zijn voor andere partijen die de taks van de ECB willen ontlopen.

6. De arbeidsmarktcijfers van het CBS voor de maand februari waren niet zo spannend. Netto nam de werkloosheid in februari vergeleken met januari iets af omdat het aantal werkenden iets sterker steeg dan het aantal werklozen. Dat was echter niet genoeg om het werkloosheidspercentage van 6,5 procent – het laagste niveau sinds begin 2013 – naar beneden te krijgen.

De cijfers van februari veranderen niets aan het beeld dat de Nederlandse arbeidsmarkt maar traag herstelt. In de onderstaande grafiek staat de maandelijkse verandering in de werkgelegenheid vergeleken met dezelfde maand een jaar geleden op de linker verticale as. Op de rechter as staat de maandelijkse economische groei op basis van de economische vertrouwensindex van de Europese Commissie.

(klik voor vergroting)

ww

Historisch gezien loopt de arbeidsmarkt ongeveer 12 maanden achter op de kantelpunten in de economie. De groei van de werkgelegenheid valt behoorlijke tegen, simpelweg omdat de economische groei niet op stoom komt. Dat is de reden waarom er bijvoorbeeld in het vierde kwartaal er voor elke vacature vier werklozen waren. Voor de crisis was er één werkloze voor elke openstaande vacature.

Arne Petimezas is analist bij financiële dienstverlener AFS Group. Deze bijdrage is niet bedoeld als advies tot het doen van individuele beleggingen.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl